Dla wielu dorosłych to smak dzieciństwa, a dla dzieci słodycz, której trudno się oprzeć. Wata cukrowa wywołuje pozytywne skojarzenia u jednych i drugich. Stała się obowiązkowym elementem dziecięcych przyjęć, festynów i jarmarków. W kolejce do niej ustawiają się wielbiciele słodyczy. Jak powstaje cukrowa chmurka na patyku? W tym artykule bliżej przyjrzymy się wacie cukrowej.
Wata cukrowa – co to takiego?
Smakołyk, który jest bohaterem tego wpisu, to czysty cukier, który przyjmuje postać cieniutkich nitek nawiniętych na drewniany lub plastikowy patyczek. Proces powstawania waty nie jest skomplikowany, pod warunkiem, że dysponujemy odpowiednim urządzeniem. Można przygotować ją także bez specjalnej maszynki, ale wtedy wyzwanie będzie większe. Wata cukrowa kojarzy się z wydarzeniami, które są nacechowane dobrą zabawą – urodziny, przyjęcia, festyny, itp. Staje się słodkim dodatkiem, który urozmaica czas spędzony w miłym gronie.
Jak zrobić watę cukrową?
Gdy postanowisz sprawdzić się w roli twórcy waty cukrowej, będziesz potrzebować wsparcia. Przyda się urządzenie do waty cukrowej. Bez problemu znajdziesz je w internecie. Wiele sklepów, które oferują sprzęty dla gastronomii ma w swojej ofercie również maszyny do waty cukrowej. Nie musisz być właścicielem cukierni i od razu chcieć zakupić urządzenie o wielkich gabarytach. Mniejsze maszyny również są dostępne i będą idealnie pasować do domowej kuchni. Obsługa tego rodzaju sprzętu nie jest skomplikowana. Pierwszy krok to wsypanie do urządzenia odpowiedniej ilości cukru. Gdy w bębnie pojawią się cukrowe nitki, należy nawinąć je na patyczek. Zapewne pierwsze waty nie będą idealnymi chmurkami, ale praktyka czyni mistrza. Z czasem Twoja wata będzie wyjątkowo delikatna i miękka. Jeżeli zależy Ci na tym, aby wata dobrze trzymała się na patyku, zwilż go wodą. Powinno pomóc 🙂
Wata cukrowa nieco inaczej – różne smaki i kolory
Najbardziej popularna wata jest w kolorze cukru, a więc biała. Jednak, jeżeli masz ochotę troszkę odejść od tradycji, możesz przygotować watę w różnych kolorach i smakach.
Aby uzyskać inny kolor, trzeba dodać do cukru jeszcze jeden składnik – barwnik spożywczy, ale co jest niezwykle ważne, powinien on być sypki. W sklepach ze słodkimi akcesoriami i produktami znajdziesz też gotowe zestawy kolorowych cukrów. Wtedy wybierasz ulubione kolory, wsypujesz cukier do bębna, uruchamiasz maszynę i działasz!
Wata ma swój cukrowy smak. Możesz jednak go trochę urozmaicić. W ofertach „słodkich” sklepów znajdziesz też cukry np. o owocowych smakach. Wtedy wrażenia z jedzenia waty cukrowej stają się jeszcze ciekawsze. W ten oto sposób tradycyjna wata cukrowa przechodzi smakową przemianę. Wyobraź sobie miny gości na przyjęciu, którzy spodziewają się smaku, który doskonale znają, a tu taka niespodzianka!
Chcesz samodzielnie zacząć robić przysmaki w kształcie chmurek? W takim razie wybierz urządzenie do waty cukrowej, które będzie dla Ciebie najlepsze. Sprawdź opinie osób, które już wybrały. Z pewnością polecą dobre maszyny, które potrafią stanąć na wysokości zadania.